31.5.16

Για τον Δημήτρη Θαβώρη: Το πούπουλο, η φτερούγα και η υπόσχεση προς τον εαυτό



γράφει ο Βασίλης Αμανατίδης


πηγή: Facebook


{ τον Δημήτρη Θαβώρη / Dimitris Thavoris τον ξέρω από τότε που ήμουν 16 και αυτός 11. Η ηλικιακή διαφορά φάνταζε παλιότερα σημαντική, μα όχι πια. Είναι φίλος και άνθρωπος που εκτιμώ: ένα παιδί σοφό - κάτι που κατέκτησε και κατέχει με τον πιο απλό τρόπο του κόσμου.

Με τα χρόνια ξεδίπλωνε μια καλλιτεχνική φύση ιδιαίτερη: μουσικός, συνθέτης, άνθρωπος με εικαστική ματιά (αιώνες πριν μας συνέπαιρναν οι εκπληκτικές μονοκοντυλιές του, οι -ναι!- σαν ρώσικα αρχαιοελληνικές μορφές του, βγαλμένες από ένα κομμάτι του ασυνειδήτου του ανεξάντλητο), αλλά και σιγά-σιγά ένας δαιμόνιος λεξιπλάστης: μέσα σε τρεις στίχους σε τραμπάλιζε ανάμεσα στο χθόνιο και το παναστείο, με μία ελαφράδα σαν πούπουλου, αλλά ενός πούπουλου που, ενώ γνωρίζει επώδυνα την αποκοπή του από τη φτερούγα, προσβλέπει στην επανασυγκόλλησή του με αυτήν.

[Κάποτε έγραψα γι' αυτόν το ποίημα "αΧα" (από το "4-D"), μιλώντας για το βαθύτατο "αχ" και το οξύτατο "χα" του Δημήτρη.]

Κι είναι τώρα σαν να είμαι κι εγώ περήφανος γι' αυτό το όμορφο μικρόσχημο βιβλίο 42 ποιημάτων του, που μόλις κυκλοφόρησε από το φιλόξενο και διορατικό "Εντευκτήριο" και τις εκδόσεις του. Το βιβλίο του Δημήτρη χειρίζεται τον ποιητικό λόγο, αλλά το αίτημά του είναι πέραν των ειδών: πρόκειται για ένα αίτημα ένωσης, αποκατάστασης, υπόσχεσης προς τον εαυτό. Και κάπως έτσι, η καταληκτική φράση του βιογραφικού στο αυτί του βιβλίου ("Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο") προοικονομεί, θαρρώ, μία εξέλιξη, που τη φαντάζομαι ήδη μπρος μας.

Φυσικά, τον ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη του (να συζητήσουμε μαζί το υλικό του, να βάλουμε κάτω το παζλ του και να το οριοθετήσουμε), όπως άλλωστε και για την καταγεγραμμένη ευχαριστία του στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Ενός βιβλίου που είναι για κείνον δρόμος, αλλά και λέμβος μετατροπής της "παλινδρόμησης" σε "Δρόμο πάλι". Όσο για εμάς, μας μένει η χαρά να διαβάζουμε έναν λόγο ανεπιτήδευτο, σεμνό μα λαμπερό, ασκημένο μα ευθύτατο - έναν λόγο που δεν καμώνεται την ποίηση, μα είναι }




Δημήτρης Θαβώρης

Δρόμος πάλι


Θεσσαλονίκη 2016

Εκδόσεις Εντευκτηρίου

52 σελ.

τιμή: 6,00 ευρώ
ISBN 978-960-7568-45-8




Ο Δημήτρης Θαβώρης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1975. Από το 1983 ζει στη Θεσσαλονίκη. 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει σπουδάσει βιολί, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και σύνθεση. Από το 2008 παίζει βιόλα σε διάφορα σύνολα κλασικής μουσικής. 
Το διάστημα 2011-2013 έκανε στο Λονδίνο μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει συμμετάσχει ως συνθέτης σε παραστάσεις θεάτρου και χορού, ενώ έργα του έχουν παιχθεί στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη.


Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: