15.5.15

Η Κική Δημουλά αναγορεύεται επίτιμη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.


H Κική Δημουλά διαβάζει ποιήματά της στο Underground Εντευκτήριο,
στην ειδική εκδήλωση του περιοδικού Εντευκτήριο για τα 20χρονά του
(Μάιος 2007)

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής

της Βίκυς Χαρισοπούλου
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Με... "καταρρακτώδη συγκίνηση [...] ντροπή" και λεπτομερή απαρίθμηση των "αμέτρητων" προσόντων που δεν έχει, η ποιήτρια Κική Δημουλά ξεστόμισε "το απερίσκεπτα θρασύ 'ναι' της", στην προ διετίας (Ιούλιος του 2013) απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να της απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Η τελετή αναγόρευσης (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές) ορίστηκε τελικά για την επόμενη Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 7 το απόγευμα.

"Μα, ο υπαινικτικός της οντολογικός - ποιητικός της λόγος είναι κατ' εξοχήν θεολογικός. Και οι ρίζες της Θεολογίας είναι κατ' εξοχήν ποιητικές" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, με πρόταση του οποίου αποφασίστηκε η επιτιμοποίηση της ποιήτριας.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002 (και η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας), κάτοχος του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος (ύψιστη πολιτειακή τιμή, η οποία της αποδόθηκε πέρσι), η 84χρονη σήμερα (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931) Κική Δημουλά θα αναγορευθεί σε επίτιμη διδάκτορα της Θεολογίας επειδή: (Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτιμοποίησης "ΤΗΝ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΕΧΝΗΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΕΥΚΛΕΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ/ ΤΟΝ ΔΕ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΟΝ ΕΞΟΧΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΕΙ/ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΩ ΤΩ ΤΡΟΠΩ ΠΕΡΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΑΙΝΙΤΤΕΤΑΙ" (την τέχνη των ποιητών υπηρετεί, τον ελληνικό λόγο έξοχα καλλιεργεί και προάγει και περί της Θεολογίας με ποιητικό τρόπο αναφέρεται -υπονοεί).
Στην αντιφώνησή της, η τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσει, με θέμα: "Η πλάνη".

Θα είναι η δεύτερη φορά που η Κική Δημουλά επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη (επίσημα). Για πρώτη φορά -προ οκταετίας (στις 12 Μαΐου 2007) ήρθε καλεσμένη του περιοδικού "Εντευκτήριο", στον χώρο "Underground - Εντευκτήριο", δημιουργώντας -για πρώτη φορά- ουρές στον δρόμο (την οδό Δεσπεραί, που ...έκλεισε από τον συνωστισμό) έξω από το κτίριο, από νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να ακούσουν την ποιήτρια να απαγγέλλει ποιήματά της.


Η οδός Δεσπεραί, όπου και το Underground Εντευκτήριο, έκλεισε από το συγκεντρωμένο πλήθος που ήρθε για να ακούσει και να δει από κοντά την αγαπημένη του ποιήτρια

Τιμημένη σε σειρά κρατικών βραβείων ποίησης (1963, Εύφημη μνεία από την Ομάδα των Δώδεκα, για την ποιητική συλλογή Επί τα ίχνη/1972, Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή "Το λίγο του κόσμου", 1989, Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για την ποιητική συλλογή "Χαίρε ποτέ", 1997, Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για την ποιητική συλλογή "Η εφηβεία της λήθης", 2001, Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. 2009, Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Europeén de Littérature) για το σύνολο του έργου της και 2010, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου της) η Κική Δημουλά είναι η πρώτη φορά που αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορα τμήματος πανεπιστημιακής σχολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: