13.12.13

Η δόξα της Ανοίξεως

του Κώστα Τσαούση

πηγή: http://www.metropolispress.gr


Ο Μακεδόνας ποιητής Μάρκος Μέσκος μου ήρθε στο μυαλό αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Οπως το περασμένο Σάββατο στο δημοτικό θεατράκι στη Χαλκίδα ή στο Παλλάς στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από τον Μέσκο: «Τότε που ο κόρφος των ονείρων / λάδι και μύθος και ακροποταμιά / στη δόξα της Ανοίξεως / στον ήχο της Ουτοπίας τον φοβερό».
H «δόξα της Ανοίξεως» λοιπόν. Και βρέθηκα κοντά της – σε δύο περιπτώσεις. Στη Χαλκίδα, μια παρέα μουσικών και τραγουδιστών (η Ηρώ, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μαριέττα Φαφούτη, η Μαρίζα Ρίζου, ο Ευστάθιος Δράκος από τους Minor Project, o Hλίας Βαμβακούσης, η Dusk) εξέφρασε με τον τρόπο που ξέρει την αλληλεγγύη της -στην πράξη- σε έναν νέο συνάνθρωπό μας! Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης αλλά και η πρόσκληση των καλλιτεχνών δεν ανήκε σε κανέναν θεσμικό φορέα ή media, αλλά σε ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες. Και αυτό ήταν μια επιτυχία!
Η δεύτερη περίπτωση ήταν το βράδυ της πρεμιέρας της «Μικράς Αγγλίας» στο Παλλάς. Η ταινία χορταστική σε όλα της, όπως και η ιστορία που έγραψε η Ιωάννα Καρυστιάνη, η σύντροφος ζωής του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Οταν έσβησαν τα φώτα, κράτησα στα αυτιά μου τη μελωδία της Κατερίνας Πολέμη και βυθίστηκα στην πολυθρόνα. Αλλά το μάτι εκεί – να κλέβει ματιές προς την πλευρά των πρωταγωνιστών στα πρώτα καθίσματα της πλατείας. Και οι ματιές είχαν στόχο: Τη φιγούρα ενός εργάτη του ελληνικού κινηματογράφου, την εμβληματική -ακόμη και στο μισοσκόταδο- φιγούρα του Χρήστου Καλαβρούζου. Η παρουσία του στην ταινία αλλά και στην αίθουσα ήταν μια υπενθύμιση της διαρκούς προσδοκίας της πραγματικής Ανοιξης, ίδια και απαράλλαχτη με το τοπίο της ανθισμένης Ανδρου.
ΥΓ1: Οι στίχοι του Μέσκου είναι από το ποίημα του «Το Κνούτο» (φιλοξενείται στο περιοδικό «Εντευκτήριο» 101, που κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 2013).
ΥΓ2: Οι νεολαίοι της μεταπολίτευσης θα καταλάβουν… την αναφορά στον Καλαβρούζο.
Φωτογραφία: Μάριος Κουρουνιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: