8.5.13

Η αλήθεια για τη «δήλωση» της Κικής Δημουλά που άναψε φωτιές




«Εξέφρασε τους φόβους μιας ηλικιωμένης γυναίκας»


των Β. Κ. Καλαμαρά και Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

πηγή: www.enet.gr (εφημερίδα Ελευθεροτυπία)


«Δεν απολογούμαι για κάτι που δεν έχω πει. Οφείλει να απολογηθεί αυτός που κατασκεύασε την «είδηση»». Η δήλωση, στην οποία προέβη η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά στην «Ελευθεροτυπία», ήταν μία απόπειρα να σβήσει η φωτιά που είχαν πάρει, κατά τη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας, τα κοινωνικά μέσα και τα «τιτιβίσματα». Ρατσίστρια την ανέβαζαν, ρατσίστρια την κατέβαζαν.

Η Κική Δημουλά, ο Μένης Κουμανταρέας και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, στην ανοιχτή εκδήλωση των Atenistas
Η Κική Δημουλά, ο Μένης Κουμανταρέας και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, στην ανοιχτή εκδήλωση των Atenistas
Σχεδόν στην πλειονότητά τους -όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις- αναπαρήγαγαν άκριτα αρνητικές κρίσεις της Κικής Δημουλά που φέρεται να εξέφρασε εναντίον των μεταναστών. Τις παρέθετε η δημοσιογράφος και σχολιογράφος Αννα Δαμιανίδη, χωρίς εισαγωγικά, στη χθεσινή στήλη της «Τρίτη Ματιά», που φιλοξενείται στην πίσω σελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών», με την ακόλουθη διατύπωση: «Οτι δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, τόσοι πολλοί που είναι, πιάνουν και τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις στην πλατεία, άσε που κλέβουν και φοβάται να βγει από το σπίτι της».
Η εκδήλωση «Μας μιλάνε για τη δική τους Κυψέλη» πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής της 28ης Απριλίου, από την κίνηση πολιτών Atenistas, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο της Κυψέλης. Στο τραπέζι, μαζί με την Κική Δημουλά, συνυπήρξαν ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας και ο κινηματογραφιστής Μενέλαος Καραμαγγιώλης -Κυψελιώτες και οι δυο.
Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα, αφού δεν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες. Επικοινωνήσαμε με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, ο οποίος μαγνητοσκόπησε όλη τη συζήτηση για την ΕΡΤ. Η μαρτυρία του:
«Δεν έγινε τίποτα κρυφά, αλλά στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συζήτησης. Ολα είναι καταγεγραμμένα. Η Κική Δημουλά ανέφερε κάποιες μαρτυρίες της και εξέφρασε κάποιους φόβους της. Η συζήτηση κατέληξε με το ότι "οι μετανάστες δεν είναι εγκληματικά στοιχεία ούτε καταστρέφουν την Κυψέλη".
»Αν η κ. Δημουλά είχε αντίθετη άποψη θα την εξέφραζε. Δεν ισχύει αυτό που γράφτηκε, ότι δηλαδή προσπαθήσαμε μαζί με τον Μένη Κουμανταρέα να κουκουλώσουμε αυτό που έγινε. Η κουβέντα δεν κουκουλώθηκε. Ητανε παρά πολλοί άνθρωποι παρόντες. Κουκουλώνω σημαίνει παίρνω το μικρόφωνο από κάποιον. Η κ. Δημουλά κράτησε το μικρόφωνο για ακόμη μία ώρα».
Ξαναβλέποντας προσεκτικά το βίντεο, διαπιστώσαμε ότι η κ. Δημουλά περισσότερο εκφράζει το φόβο της για τη σωματική βία μετά κλοπής, που έχει ασκηθεί σε μέλη της δικής της οικογένειας. Οταν μάλιστα αντέδρασε ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, λέγοντάς της «Διαφωνώ... Η βία είναι γενικότερη, δεν είναι μόνο από τους μετανάστες και δεν είναι μόνο στην Κυψέλη», η κ. Δημουλά ακούγεται ξεκάθαρα να συμφωνεί μαζί του: «Τι να σας πω; Είναι τυχαίο; Δεν ξέρω. Εγώ μιλώ για το φόβο και δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι κλέφτες».
Το ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, χωρίς τις μαρτυρίες του Μένη Κουμανταρέα και του Τάσου Χαλκιόπουλου, ενεργού και δραστήριου μέλους τών Atenistas. «Εξέφρασε κάποιο φόβο σαν ηλικιωμένη γυναίκα. Συγκεκριμένα, είπε ότι φοβάται καμιά φορά στην Κυψέλη το βράδυ και έχει περιστατικό με την αδελφή της που δέχθηκε επίθεση», μας διαβεβαιώνει ο καλός συγγραφέας.
Από την πλευρά του, ο Τάσος Χαλκιόπουλος μας κατέθεσε ότι η Κική Δημουλά μίλησε μέσα από τις προσωπικές της εμπειρίες: πώς δηλαδή δύο φορές χτύπησαν και λήστεψαν την αδελφή της. «Η σημερινή Κυψέλη δεν είναι η Κυψέλη που γνώρισα», ήταν μία από τις αποστροφές της - όπως μας τη μετέφερε ο συνομιλητής μας. Και πρόσθεσε ότι η φανατικιά Κυψελιώτισσα ποιήτρια -κι όπως αποδεικνύεται καθόλου ρατσίστρια- δεν έκρυψε τον ανιδιοτελή ενθουσιασμό της για τον Πακιστανό ράφτη της. «Είναι ο καλύτερος ράφτης που είχα ποτέ», ακούστηκε το ευμενές σχόλιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: